Робочий візит Наталії ВДОВИЧЕНКО до ТОВ “КОСІВСЬКЕ”

Аграрний фронт нині є не менш важливим, ніж воєнний. Адже саме завдяки працівникам сільськогосподарської галузі навіть у такі надскладні часи Україна не лише забезпечує хлібом власні потреби, але і може експортувати продукцію, залучаючи чималі кошти в бюджет і надаючи іншим країнам продовольство.

В Подільському районі розпочалася кампанія «ЖНИВА-2023». А тому 15 липня поточного року, за дорученням голови Подільської районної державної адміністрації Михайла ЛАЗАРЕНКО, начальник відділу агропромислового розвитку Подільської РВА Наталія ВДОВИЧЕНКО з робочим візитом відвідала Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) «КОСІВСЬКЕ», яке провадить свою діяльність на території Куяльницької сільської ради Подільського району Одеської області. Його керівником вже багато років є невтомний трудівник і справжній професіонал аграрної галузі Іван ДУМБРАВА.

Основні види діяльності ТОВ «КОСІВСЬКЕ» – це вирощування зернових культур (крім рису), бобових, насіння олійних культур, а також:

  • розведення свиней;
  • виробництво макаронних виробів і подібних борошняних виробів;
  • виробництво продуктів борошномельно-круп’яної промисловості;
  • оптова торгівля зерном та інше.

ТОВ «КОСІВСЬКЕ» має в обробітку 1595 га землі сільськогосподарського призначення. Середнє поголів’я свиней складає близько 200 голів. На підприємстві створено 40 робочих місць. Середня заробітна плата працівників господарства за останні місяць складає 12 тис. грн. Автомобільний парк сільгосппідприємства обладнаний новітньою сільськогосподарською технікою. На базі підприємства функціонує млин, який забезпечує мукою та крупами власного виробництва жителів Подільського району.

Станом на сьогодні сільгосппідприємство продовжує збирання ранніх зернових та зернобобових культур. Так, середня урожайність озимого ячменю складає 35 ц/га, озимої пшениці 40 ц/га, ярого гороху 20 ц/га, озимого ріпаку 19 ц/га.

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації, підприємство на постійній основі долучається до волонтерської допомоги ЗСУ.

Під час зустрічі Наталія ВДОВИЧЕНКО поспілкувалась з керівництвом та працівниками сільгосппідприємства, були обговорені нагальні питання щодо ходу й організації збирання ранніх зернових та зернобобових культур, логістики, державної підтримки аграрного сектору, бронювання працівників галузі, волонтерської допомоги ЗСУ та ін.

Було обговорено питання розташування на території господарства непридатних до використання ХЗЗР (хімічні засоби захисту рослин), інші складнощі. Сьогодні одною з основних проблем всієї галузі є формування цінової політики: ціна на зерно в Україні на внутрішньому ринку значно нижча його собівартості, через що аграрії не можуть реалізувати свою продукцію та несуть великі збитки.

Також під час зустрічі Наталія ВДОВИЧЕНКО ще раз нагадала аграріям про необхідність дотримання заходів пожежної безпеки під час збирання врожаю сільськогосподарських культур. І зазначила, що проблемні питання сільгосптоваровиробників не залишаються поза увагою керівництва Подільської районної державної адміністрації.

Висловивши подяку керівнику підприємства та всім співробітникам за плідну щоденну працю, Наталія ВДОВИЧЕНКО побажала їм сил і наснаги, великих врожаїв та найскорішої перемоги всій Україні.