Іванна Климпуш-Цинцадзе: проводимо зустрічі на різних рівнях, щоб просувати питання інтеграції до ЄС

Народні депутати проводять зустрічі з своїми колегами з різних країн світу, щоб вони стали драйверами і могли просувати в своїх парламентах питання інтеграції України до ЄС.

Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність», Голова комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе в ефірі Прямого.

«Після рішення Європейського парламенту з закликом надати нам кандидатський статус, це питання зараз формально розглядається в Європейській комісії, яка має дати свої пропозиції до країн – членів. Після цього країни – члени узгоджують свою позицію», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що Польща виступає послідовно за те, щоб Україна була в ЄС. «Ми дуже цінуємо цю підтримку. Для нас вона важлива, і Польща продовжує працювати з іншими членами ЄС. Але було б важливо таку заяву почути, наприклад, від Макрона, який виступав вчора. Я не почула від нього такої заяви», – додала депутатка.

«Це країни, які завжди були скептиками, які завжди знаходили і об’єктивні, і далеко не об’єктивні умови для того, щоб ми могли просуватися далі. Тому важливо почути від них, як вони до цього ставляться», – зауважила представниця «Європейської Солідарності».

«Ми всі ці дні 24\7 координуємо зусилля з різними групами парламентарів, всередині країни для того, щоб одним голосом звучати назовні, а також з різними групами громадянського суспільства для того, щоб консолідувати свою позицію і одночасно спільно просувати наші українські наративи, український порядок денний, наші потреби», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

«Є величезна кількість виступів на різних майданчиках і ЄС, і Європейського парламенту, і окремих парламентів країн -членів ЄС. Ми будемо продовжувати це робити, ми зверталися до наших колег з комітетів з питань європейських справ, закордонних справ для того, щоб вони стали тими драйверами, які б могли просувати в своїх парламентах ці пріоритетні потреби для України»,- повідомила депутатка.

За її словами, були також визначені основні потреби – закрите небо над Україною, надання масованої військової допомоги для ЗСУ і територіальної оборони, гуманітарна допомога, миротворчі сили, трибунал для Путіна.

«Дуже рада, що вчора 138 країн спільно подали звинувачення проти Путіна у воєнних злочинах і злочинах проти людяності. Мені здається, що іде тектонічний зсув, але досить часто на міжнародних майданчиках я звертаюся до колег – після того як закінчиться війна ми всі маємо зробити підсумок і аналіз помилок політики умиротворення, непровокування Путіна, політики дипломатії після того, як він гатив ультиматумами на весь світ», – сказала Климпуш-Цинцадзе.

«Але завдяки тому, що ми маємо дивовижний народ, ЗСУ і нарешті маємо підтримку партнерів, хоч і на кілька кроків позаду, ми стоїмо, незважаючи на звірства, цивільні жертви, бомбардування лікарень, дитячих садочків, пологових будинків. Такого звірства світ не готовий був побачити», – додала вона.