Михайло Лазаренко очолив делегацію представників органів влади та місцевого самоврядування від Подільського району в ході засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

20 вересня 2023 року начальник Подільської районної військової адміністрації Михайло Лазаренко очолив делегацію представників органів влади та місцевого самоврядування від Подільського району в ході засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що було проведено у режимі відеоконференції.

Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України було створено з метою сприяння завершенню реформи місцевого самоврядування та побудови ефективної взаємодії з державними органами, органами місцевого самоврядування, їхніми всеукраїнськими асоціаціями й міжнародними організаціями.

Крім того, одними з пріоритетних завдань Конгресу є вивчення особливостей реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом на місцевому й регіональному рівнях, підготовка пропозицій щодо покращення результативності виконання Угоди, запровадження європейських стандартів в сфері місцевого самоврядування.

🔸 Засідання продовжило серію зустрічей, присвячених розгляду актуальних питань розвитку різних регіонів України.

В заході взяли участь Заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, представники центральних органів виконавчої влади, начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер, керівники та співробітники служб і департаментів Одеської ОВА, комунальних підприємств області, голови територіальних громад районів, представники правоохоронних органів, ЗМІ.

🔸 Відкрив засідання Олексій Кулеба, розповівши про цілі та формат заходу:

«Конгрес – це комунікаційний майданчик для спілкування, створений з метою кращого розуміння потреб різних галузей регіону й визначення питань, що потребують негайного вирішення та надання адресної допомоги і всебічної підтримки громадам».

Він зазначив, що наразі перед українцями постає надзвичайно багато викликів. І гідно впоратися зі всіма випробуваннями можливо лише за умови обʼєднання й консолідації зусиль органів влади та місцевого самоврядування на всіх рівнях.

Під час проведення засідання було розглянуто такі питання:

🔹 Пошук ресурсів та створення сприятливих умов для реалізації зернової ініціативи – зокрема, облаштування та розширення автодоріг.

🔹 Захист обʼєктів критичної інфраструктури в області від ракетних атак та ударів ворожими дронами.

🔹 Реалізація проєктів зрошувальних систем в Одеській області в межах вирішення завдань в сфері продовольчої безпеки – обговорення питань впливу кліматичних змін на розвиток галузі, грантових програм, позитивних зрушень, які тривають, незважаючи на війну.

🔹 Моніторинг стану підготовки до опалювального сезону обʼєктів житлово-комунального господарства та енергетичного комплексу, відновлення інфраструктури після ракетних ударів. Так, керівник КВЕП «Подільськтеплокомуненерго» Максим Перлей розповів про складнощі, з якими стикається підприємство та хід підготовки до нового опалювального сезону.

🔹 Відродження економічного потенціалу області – зокрема, відновлення виробничих потужностей одного з найбільших заводів регіону. Начальник Одеської військової адміністрації Олег Кіпер відзначив, що наразі в регіоні прослідковується тенденція до зростання економіки і це є позитивним сигналом для бізнесу та інвесторів.

🔹 Збереження галузі виноробства – розглянули необхідність перегляду розміру мінімальних цін на окремі види алкогольних напоїв та інші проблеми галузі, акцентували увагу на необхідності прийняття термінових заходів задля збереження виноробства в регіоні.

🔹 Забезпечення якісною питною водою населення Болградського та Ізмаїльського районів.

🔹 Завершення будівництва закладів охорони здоровʼя в територіальних громадах в межах реалізації проєкту щодо розвитку спроможної медичної мережі, створення спеціалізованого центру догляду за особами, які його потребують, на базі одного із медичних закладів Подільського району.

🔹 Безпека навчального процесу: облаштування укриттів в закладах освіти.

Керівники та співробітники служб і департаментів Одеської ОВА, комунальних підприємств області, голови територіальних громад районів доповіли про стан справ у ввірених галузях та сферах. Представники профільних Міністерств надали коментарі та провели консультації, розглянувши різні аспекти проблемних питань та акцентувавши увагу на необхідності організації плідної співпраці на всіх рівнях задля налагодження ефективної роботи.

🔸 Після обговорення всіх нагальних питань начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер підвів підсумки засідання та надав доручення відповідним посадовим особам в межах реалізації поставлених завдань.