Прозорість та підзвітність

#прозорість_та_підзвітність

Невід’ємною рисою сучасної демократії, яка ґрунтується на засадах активної участі громадян та їх об’єднань у вирішенні державних і суспільних справ, є реалізація принципів відкритості та прозорості в діяльності органів державної влади. Прозорість сприяє підвищенню відповідальності та надає громадянам інформацію про діяльність органу. Необхідним є забезпечення громадянам швидкого та зручного доступу до відповідних даних. Задля розміщення рішень та інформації про свою діяльність в Інтернеті керівники мають використовувати нові технології. Щоб ідентифікувати інформацію, яка є найбільш корисною для суспільства, слід вимагати зворотного зв’язку з громадськістю.

Принципи відкритості й прозорості в діяльності органів державної влади дедалі активніше закріплюють на рівні міжнародно-правових актів. Громадськість повинна адекватно, своєчасно й ефективно одержувати інформацію залежно від обставин шляхом публічного повідомлення або в індивідуальному порядку на початковому етапі процедури прийняття рішень.

Загалом поінформованість суспільства є одним з основних чинників його прогресивного розвитку, невід’ємною умовою демократії участі та важливою передумовою діяльності органів державної влади. Забезпечення громадян, їх об’єднань та органів державної влади інформацією, яка необхідна для реалізації ними своїх функцій, здійснюється, з одного боку, шляхом постійного технологічного вдосконалення діяльності засобів масової інформації, а з іншого – завдяки своєчасному конституційноправовому регулюванню засад цього процесу. Причому головним завданням засобів масової інформації є передусім об’єктивне інформування суспільства про все, що становить або може становити інтерес для нього або його складових частин.