Пресконференція Президента України за підсумками форуму «Україна. Рік 2024».

Ми не хочемо, щоб нам нав’язували будь-які формати перемовин, будь-які формули миру. Ініціатива може йти тільки від України.

Перший інавгураційний Саміт миру відбудеться навесні у Швейцарії. Це наша ініціатива, і ми хочемо, щоб з нами було якомога більше країн світу.

Немає альтернативи в України і українців, ніж вибороти собі безпеку. Вона повинна бути гарантованою і нами – внутрішньою безпекою, нашою сильною армією, допоки ми не в НАТО, і також гарантіями безпеки від наших партнерів.

Якщо б сьогодні або в найближчі місяці Україна змогла отримати 10 систем Петріот для ключових індустріальних центрів, якби ці системи ми могли застосувати ближче до лінії фронту, то ми б зламали їхні лінії оборони й пішли б уперед. Це кардинально змінило б ситуацію.

Ми не ведемо перемовини з нашими партнерами щодо застосування їхніх армій на території України. Якщо Україна буде в НАТО – для нас це найпотужніші безпекові гарантії.

Атакамси, 300 кілометрів. Ми довго працюємо над далекобійною зброєю. Я знаходжуся в позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї.

Складно боротися з сучасними технологіями. Складно боротися у гібридній війні проти ресурсу Росії. І складно, коли навіть деякі представники нашої громадськості не розуміють до кінця, як працює телеграм, тікток, і як працює Росія з цими носіями.