Спротив триває!

У Києві відбулась урочиста церемонія закладення каменя майбутнього Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

▪️ 18 травня, у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, у Києві відбулась урочиста церемонія закладення каменя майбутнього Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У ній взяли участь Президент України Володимир Зеленський, Міністр оборони України Рустем Умєров, Постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, а також інші члени Меджлісу кримськотатарського народу, військовослужбовці, культурні діячі, представники державних органів влади та дипломатичних установ іноземних країн, які акредитовані в Україні.

▪️ У межах заходу учасники вшанували хвилиною мовчання жертв геноциду кримськотатарського народу та жертв сучасної російсько-української війни.

▪️ Під час церемонії закладення каменя майбутнього Меморіалу із промовою виступив Президент України Володимир Зеленський. Глава держави наголосив:

“​Сьогодні – вже вісімдесяті роковини депортації кримськотатарського народу. Це був злочин геноциду – жодних сумнівів у такій історичній та юридичній кваліфікації бути не може. Це був підлий і прорахований удар радянської влади, яка намагалась забрати дім у кримських татар і знищити гідність не просто окремих людей, а усього народу одночасно – кожної родини, кожної людини, усіх поколінь… Зараз кожне кримськотатарське серце відчуває біль, коли згадує події тих днів і років. Точне число людських втрат від депортації досі невідоме – вигнання на чужину забрало життя щонайменше третини від загального числа киримли, які тоді жили на півострові…”

З промовою також виступив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який зазначив, що рівно рік тому Президент України Володимир Зеленський пропонував зробити пам’ятний знак жертвам геноциду кримськотатарського народу. І вже сьогодні ми тут, щоб закласти цей камінь майбутнього Меморіалу пам’яті.

“Це дуже важливо, що в цей важкий час Президент України знаходить час для таких заходів і особисто в них бере участь. Це ставлення держави до корінного народу України. Це важливо для розуміння того, що і сьогодні відбувається в окупованому Криму. Викрадення активістів, примусова мобілізація, тиск — окупанти роблять все можливе, щоб знову змусити корінний народ України залишити Крим і перетворити його на військову базу. Нехай цей монумент буде не тільки ще одним памʼятником для вшанування пам’яті жертв, а нагадуванням, з яким сусідом нам доводиться жити”.

Відкриття пам’ятника для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу було ініціативою Президента України, про яку він оголосив цього дня минулого року. Сьогодні Володимир Зеленський зазначив:

“​Тут, де ми зараз зібрались, кілька десятиліть стояв памʼятник, що прославляв не людей, а жорстоку систему… Систему насильства. Систему приниження. Систему, яка є винною зокрема у геноциді кримськотатарського народу. Більше немає цього монумента – і не буде. Як не стане і цієї системи, що відродилась у Москві та знов пішла війною та геноцидом на землю України. Ми захистимо нашу державу, ми збережемо правду про те, що відбувалось, і ми обовʼязково забезпечимо справедливість – світ завжди буде знати, що загрожувало життю, і як життя перемогло. Саме на цьому місці у Києві має постати меморіал нашої поваги до кримськотатарського народу і вшанування памʼяті всіх жертв геноцидних ударів Росії по нашому Криму…”

📌Слід зазначити, що цьогоріч минає 80 років з того часу, коли радянський тоталітарний режим депортував кримськотатарський народ з території Кримського півострова.

📌У 2015 році Україна визнала злочин примусової депортації актом геноциду кримськотатарського народу, керуючись положеннями Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, засуджуючи політику тоталітарного режиму щодо утисків корінного народу України.

📌Російська імперія та її правонаступники — Радянський Союз та РФ цілеспрямовано здійснювали примусові витіснення кримських татар з моменту захоплення території Кримського півострова у XVIII столітті. Держави-агресорки викреслювали та переписували історію корінного народу України, адже історична спадщина кримських татар та сама їхня присутність на півострові заважала політиці російської колонізації Криму.

📌Сьогодні, через 80 років після депортації, РФ продовжує тоталітарну та імперську політику поневолення, здійснюючи комплексні та системні репресії кримських татар, які незгодні з окупацією Кримського півострова та наближають звільнення Криму🇺🇦