Ти як: турбота покращує якість ЖИТТЯ

Турбота покращує якість ЖИТТЯ

Люди старшого віку під час війни – це особливо вразлива група населення, яка потребує уваги. Турбота та піклування може покращити їхнє ментальне здоровʼя та якість життя. Вчасна та ефективна підтримка значно зменшить рівень стресу та допоможе налагодити побут на час війни. Ефективні стратегії та практичні поради, які пропонуються нижче, спрямовані не лише на піклування про ментальне здоровʼя, а й на сприяння активному та збалансованому способу життя людей старшого віку.

Під час спілкування з людьми старшого віку варто звертати увагу на тон голосу та загальну емоційну атмосферу. Проявляючи зацікавленість до потреб і побажань співрозмовника, ви демонструєте свою турботу, розуміння та повагу. Це дає їм можливість вільно поділитися спогадами, досвідом та емоціями. Важливо запитати, чого саме вони потребують у цей момент і як ви можете допомогти. Також варто не нав’язувати увагу, але дати зрозуміти, що ви готові бути поряд. Іноді кожному достатньо просто відчути себе потрібним та цікавим.

Люди старшого віку можуть мати поганий слух, тому важливо говорити чітко та повільно. Не перебивати їх у спілкуванні, а дати можливість висловити думки та почути відповідь. Більше порад для коректної взаємодії з людьми, які мають порушення слуху, можна знайти у відповідному матеріалі у «Довіднику безбар’єрності».