Начальник Подільської районної військової адміністрації Михайло Лазаренко продовжує здійснювати заходи щодо реалізації на Подільщині Програми Президента України Володимира Зеленського з допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії.

Ще вчора у селі Серби Кодимської громади було відкрито реконструйований гуртожиток для сімей внутрішньо переміщених осіб, а вже наступного дня очільник району вирушив до Піщанської та Савранської громад з метою прискорення вирішення аналогічних питань.

17 червня 2022 року, під час роботи на території Савранської селищної ради, голова РВА особисто оглянув придбаний у 2017 році за кошти державної субвенції житловий будинок вартістю 1588 тис. грн. для дитячого будинку сімейного типу та житлову квартиру вартістю 325 тис. грн. в якості соціального житла для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Власником вказаних об’єктів тоді стала Савранська районна державна адміністрація.

Однією з вимог даної субвенції було взяття органами місцевого самоврядування на баланс придбаних об’єктів (будинку та квартири). Епопея з передачі розпочалась з січня 2018 року і продовжується до цих пір. У 2020 році дане питання було розглянуто членами постійної комісії з питань бюджетно-фінансової діяльності, соціально-економічного розвитку району та управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селища району при Савранській районній раді, – отримано відмову. Сесією Савранської селищної ради від 03.07.2020 року № 1754-VІІ було також відмовлено в прийнятті житла для дитячого будинку сімейного типу у комунальну власність. 

Слід зауважити, що 31.05.2022 року керівництвом Подільської районної військової адміністрації було обговорено шляхи вирішення вказаної проблематики з керівництвом Савранської селищної ради. Місцева влада завірила, що найближчим часом буде надано згоду на прийом об’єктів. Але сесія селищної ради відбулася 14 червня, – питання так і не було розглянуто.

При огляді будинку та квартири начальником районної військової адміністрації було зазначено, що будинок придатний для цільового використання, але потрібно провести косметичні ремонтні роботи за кошти місцевого бюджету із залученням благодійників. Кухня та ванні кімнати повністю облаштовані, для вирішення питання щодо заселення дитячого будинку сімейного типу потрібно укомплектувати жилі кімнати необхідними меблями та іншими предметами тривалого вжитку. Щодо квартири, то вона готова до вселення, бажано лише було б придбати деякі меблі.

Михайло Лазаренко, спілкуючись із Савранським селищним головою Сергієм Дужієм, наголосив на важливості у найкоротший термін вирішити питання щодо взяття на баланс зазначених об’єктів та подальшого їх використання.  

Завдяки втручанню очільника району в дану ситуацію, проблема буде розв’язана з урахуванням вимог чинного законодавства. Робота Подільської районної військової адміністрації та територіальних громад Подільщини з питань розміщення, всебічного забезпечення та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб триває!