До кінця року парламент України планує проголосувати за понад 50 євроінтеграційних законів

Навіть в умовах військової агресії Україна продовжує виконувати свої зобов’язання щодо підготовки до вступу до Європейського Союзу. Майже на 70% виконала всі зобов’язання щодо Угоди про асоціацію з ЄС. До кінця року ця цифра може змінитися. Про це сказала народна депутатка України, керівниця Постійної делегації ВРУ в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Марія Мезенцева в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Україна довела всьому світу та проєкту Євросоюзу, який розпочинався з угоди вугілля та сталі у минулому столітті, після Другої світової війни, що неможливого не існує. Для нас важливо усвідомлювати, що навіть у момент повномасштабної агресії Україна продовжує виконувати свої зобов’язання. Ольга Стефанішина, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, прокоментувала це вже з конкретною цифрою — 70%. Саме стільки домашнього завдання виконано за Угодою про асоціацію. Це і земельна реформа, це й антикорупційна інфраструктура, реформа прокуратури, це якість води, їжі, дитяче харчування і, звісно, ​​наше щоденне життя — це повітря та його якість, це цифрова економіка, наші персональні дані. Це абсолютно про все”, — сказала Мезенцева.

Депутатка також нагадала, що Україна має виконати 7 пунктів, які були озвучені під час набуття статусу кандидата на членство в ЄС.

“Ми розуміли, що переважно йдеться про антикорупційну інфраструктуру. Також те, про що, наприклад, мало говорять. — це окремий напрям протидії відмиванню незаконно отриманих коштів. Наприклад, у Європарламенті є окремий навіть комітет із цього напряму. Зараз ми бачимо, що підтягуємо наші хвости в аграрному секторі, це санітарні та фітосанітарні норми. Наприклад, у найближчому майбутньому ми побачимо закон, я теж його співавтор, щодо якості та безпеки пакувань для продуктів і води. Це дуже важливо, тому що це безпосередньо впливатиме на галузь виробництва цих пакувань та їхню безпеку”, — зазначила депутатка.

Мезенцева наголосила, що стандарти інтернет-послуг в Україні не поступаються європейським. За її словами, подібні речі, з якими ми проживаємо щодня під час війни, є дуже важливими.

Також вона повідомила, що Європейський Союз анонсував додаткову грантову програму щодо підтримки українців, які повертаються додому.

“Буквально сьогодні (1 вересня, — ред.) Єврокомісія анонсувала додаткову програму для українців, які повертаються додому, — це менеджери високого класу, це працівники сфери культури, освіти, це гранти, які сягають 18 тис. на місяць, тощо. У кожному регіоні Європейський Союз намагатиметься допомогти нам і з внутрішньо переміщеними особами, а також з тими, хто зазнавав насильства, або з тими, хто хоче заявити про воєнний злочин, зареєструвавши його на національному рівні”, — зазначила депутатка.

Мезенцева також наголосила, що Україна перебуває в авангарді: і політичному, і економічному, і в авангарді нового ландшафту безпеки.

Президент України, як його назвали на саміті у Празі, є неформальним лідером вільного світу. Таким чином, поступово Україна повертається додому, до своєї європейської родини”, — резюмувала Мезенцева.