Сьогодні голова Подільського району МИХАЙЛО ЛАЗАРЕНКО розпочав комплексну роботу в Кодимській територіальній громаді

Головна мета – виконання завдань та доручень вищого керівництва держави, начальника Одеської обласної військової адміністрації МАКСИМА МАРЧЕНКА в умовах правового режиму воєнного стану.

Одним із першочергових завдань влади є організація розміщення внутрішньо переміщених осіб, створення їм нормальних побутових та санітарних умов для проживання. Ці заходи проводяться на території району постійно, тривають і сьогодні.

За узагальненою інформацією, на сьогоднішній день на території  Подільського району проживають 10295 внутрішньо переміщених осіб. З 12 територіальних громад Подільщини, на І місці по кількості ВПО є Подільська міська громада – 1807 осіб, на ІІ місці Балтська громада – 1463, на ІІІ місці Кодимська громада  – 1445 громадян.

Саме тому, начальник Подільської районної державної адміністрації Михайло Лазаренко і приділяє так багато свого часу організації розміщення, всебічного забезпечення та працевлаштування вимушених переселенців. Ще на початку війни очільник району відзначив, що ситуація в зонах бойових дій та на окупованих територіях України не залишає байдужими органи виконавчої влади та місцевого самоврядування, жителів району. Подільська РВА, територіальні громади допомагають людям, що залишили свої домівки, одягом, харчами, речами повсякденного вжитку, надають приміщення для проживання.

Керівник району спільно з Кодимським міським головою Сергієм Лупашко відвідали Центр компактного проживання внутрішньо переміщених осіб у селі Серби, який розрахований на прийом 50 осіб. Вивчено стан приміщень, забезпеченість всім необхідним для нормального проживання людей.

Побутові кімнати, кухня, їдальня, посуд, плити для приготування їжі, холодильники, пральні машини, бойлери та багато іншого приготовлено для зручності вимушених переселенців. Обладнані комфортні кімнати для тривалого проживання. Перевага такого житла – наявність окремих зон: для відпочинку, прийому їжі і її приготування, здійснення гігієнічних процедур тощо.

Крім того, начальником РВА було перевірено хід ремонтних робіт та облаштування Центру компактного проживання внутрішньо переміщених осіб в селі Сергіївка. Центр буде розрахований на 70 осіб, наразі роботи тривають згідно наміченого графіку, всіма необхідними матеріалами працівники забезпечені. Готовність об’єкту складає приблизно 90 %.

Друге надважливе завдання – створення запасів продовольства, засобів гігієни, предметів першої необхідності  для населення. Крім того – функціонування гуманітарного складу для забезпечення потреб найбільш вразливих верств населення, внутрішньо переміщених осіб.

Михайло Лазаренко ознайомився з організацією цих питань у громаді, особисто відвідав об’єкти та надав рекомендації щодо покращення ефективності роботи гуманітарного штабу.   

Крім того, очільник РВА відвідав ФОП Крісанова Л.О., яке займається переробкою зернових культур та випіканням хлібних і хлібобулочних виробів під торговою маркою «Кодимський каравай». Після початку війни російським агресором, підприємство не тільки не припинило свою діяльність, а навпаки збільшило свої виробничі потужності та надає активну допомогу підрозділам Збройних Сил України, прикордонникам, іншим військовим формуванням.

Не залишалась поза увагою керівника Подільщини  і освітня галузь. Він особисто ознайомився з організацією навчального процесу в дистанційному режимі у Сербівський загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, перевірив готовність укриття закладу та надав обґрунтовані рекомендації щодо функціонування ЗОШ в умовах воєнного стану.  

Водночас, в ході робочої поїздки вивчено й інші актуальні на сьогодні питання, надано допомогу керівництву Кодимської територіальної громади в активізації боротьби із розповсюдженням COVID-19, а також у дооблаштуванні  укриттів для населення.