Онлайн-заняття щодо впровадження норм ДБН В.2.2-5:2023

26 жовтня 2023 року перший заступник начальника Подільської районної військової адміністрації Оксана Лобода, фахівці відділу з питань цивільного захисту, оборонної роботи і взаємодії з правоохоронними органами Подільської РВА та органів місцевого самоврядування взяли участь в онлайн-занятті.

Захід було проведено на базі Головного управління ДСНС України в Одеській області з метою надання роз’яснень суб’єктам містобудування, місцевим органам виконавчої влади та самоврядування щодо впровадження норм ДБН В.2.2-5:2023.

1 листопада 2023 року набирають чинності державні будівельні норми ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту», затверджені наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 10 серпня 2023 року № 702.

Представлені державні будівельні норми є новою редакцією ДБН В.2.2-5:1997 «Захисні споруди цивільного захисту» й оновлюють нормативні вимоги до проектування та будівництва захисних споруд цивільного захисту (сховища, протирадіаційні укриття), а також споруд подвійного призначення із захисними властивостями сховищ або протирадіаційних укриттів відповідно до останніх змін законодавства. Відповідний проєкт ДБН розміщений на порталі Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва.

ДБН встановлюють вимоги до проектування та будівництва захисних споруд цивільного захисту та споруд подвійного призначення, реконструкції існуючих споруд, можуть бути застосовані під час капітального ремонту існуючих об’єктів (за наявності технічної можливості їх реалізації).

Присутнім було доведено основні вимоги нових будівельних норм, наголошено на важливості їх вивчення та впровадження у будівництво, адже війна в Україні триває і захист населення від ворожих атак – одне з пріоритетних завдань для всіх органів влади, місцевого самоврядування, будівельних організацій та ін.